top of page
SBF_Bilan coaching Diana Codfried LR-0390.jpg

Masterclass cultuursensitieve ouderenzorg

In de zorg komen meer en meer vragen van patiënten of cliënten met een diverse culturele achtergrond. Er is ook inmiddels duidelijk dat heel veel (latente) vragen niet zichtbaar zijn bij zorgorganisaties, omdat bijvoorbeeld men de weg naar de zorg niet kent. Of een zorgaanvraag wordt niet gelabeld als zorg, omdat men een ander verklaringsmodel hanteert.

 

Een voorbeeld in de ouderenzorg zijn migranten ouderen met dementie. Vaak wordt bij mensen met een migratie-achtergrond dementie niet als zodanig herkent. En bij diagnose sluit vaak de zorgvraag niet aan op het bestaande aanbod. Een duidelijk voorbeeld waar kennis van de culturele achtergrond een belangrijk gegeven is voor het bieden van passende zorg.

Samen op weg naar een cultuurdiverse organisatie

Culturele diversiteit in de ouderenzorg

Tijdens de masterclass neemt Bilan je mee in vragen als:

  • Wat is de urgentie van een cultuursensitieve ouderenzorg?

  • Hoe ga je om met de migranten zorgvrager en het systeem/mantelzorgers?

  • Waarom is deze klant vaak minder zichtbaar in zorg en welzijn?

  • Wat kan ik veranderen zodat zorg en aanbod beter overeenstemmen?

Duur van de masterclass

1 dagdeel van 3 uur en een e-learning (1 uur)

 

Algemeen

De masterclass cultuursensitieve ouderenzorg is een verdiepende module op de basistraining. Enige kennis en vooral vaardigheden met cultuursensitief werken zijn gewenst. De e-learning neemt je mee in de theoretische achtergronden en modellen die we gebruiken, zodat we de fysieke tijd kunnen benutten met interactie en oefening door inzet van ingebrachte casuïstiek. ​

Doelgroep

Zorgprofessionals ouderenzorg. 

Leeruitkomsten masterclass

  • Men heeft kennis van de culturele verschillen van ouderenzorg voor migranten.

  • Men is bewust van de verschillende verklaringsmodellen.

  • Men is bewust van de rol, taak en belasting van (migranten) mantelzorgers.

  • In staat zijn vanuit verbinding met jezelf openhartig te luisteren en open te staan voor andere culturen, normen en waarden en vandaar uit de komen tot een gelijkwaardig patiënt/cliëntcontact.

Opbouw van de masterclass

  • Voorbereidende e-learning (1 uur).

  • Dagdeel cultuursensitiviteit in ouderenzorg. 

Masterclass in beeld

Tijdens een masterclass bij Nursing zijn er beelden gemaakt. Er is toen gesproken over de vraag of zorg complex is. Is hier een antwoord op te geven, of is men bewust welke cultuurverschillen er binnen de Nederlandse cultuur zijn? 
Als laatste een mooi voorbeeld van Tante Coosje in het verzorgingstehuis. Een voorbeeld welke een ieder die met ouderen werkt zeker kan inbeelden. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Investering: € 299,00

Prijs per deelnemer, exclusief BTW. 

SBF_Bilan Diana Codfried LR-7894.jpg

Vragen? Neem gerust contact op.

Diana begeleidt in haar trainingsaanpak, zelfs bij een complex gespreksonderwerp als "omgaan met diversiteit" op een luchtig en toch persoonlijke manier. Dat maakt het mee willen en durven praten makkelijker. Tevens helpt deze ontspannen sfeer voor openstaan voor andere en/of nieuwe inzichten. Zeer inspirerend en meer dan leren.

Ilse

bottom of page