top of page

Wat is mijn identiteit?


In verschillende wetenschappen is nagedacht over en onderzoek gedaan naar identiteit. De filosofie, sociologie, psychologie en neurowetenschap leggen net iets andere accenten op dit begrip. De VanDale omschrijft identiteit als je eigen karakter. Wat ik zelf zie als gemene deler is dat identiteit betrekking heeft op je wie je bent en op de kenmerken die jou onderscheiden van de gemiddelde mens.

Ik coach mensen met identiteitsvraagstukken zoals seksuele, culturele en intergenerationele diversiteit.

Graag vertel ik in dit kader iets over een coachee, een man met een coachvraag die betrekking had op zijn identiteit. Nu is het goed om iets meer te schetsen over deze man. In deze blog noem ik hem Juan.

Juan is 37 jaar oud, getrouwd en vader van twee kinderen. Zijn vader is Spaans en zijn moeder is Nederlands/Antilliaanse. Juan is getrouwd met zijn man Pascal. Toen Juan op de lagere school zat werd duidelijk dat hij makkelijker leerde dan zijn klasgenootjes. Testen wezen uit dat Juan hoogbegaafd is. Juan wendde zich tot mij met de vraag of zijn burn-out ,waar hij op dat moment last van had, te maken had met zijn karakter, zijn hoogbegaafdheid, zijn culturele en seksuele identiteit of wellicht zijn hooggevoeligheid. Inmiddels wist Juan ook dat hij hooggevoelig is. Het klinkt bijna als een casus die verzonnen is, toch zullen mensen zich kunnen herkennen in de casus.

De ingewikkelde situatie waarin het soms onmogelijk lijkt om zicht te krijgen op de rol van jouw unieke kenmerken. De situatie waarin je bent volgeplakt met labels, om je te omschrijven, typeren, herkenbaar te maken, te identificeren. Duidelijk is dat Juan uniek is zoals wij allemaal maar daarnaast zich minder makkelijk kan identificeren met de meeste mensen in zijn omgeving.

  • Wat betekent dat voor Juan en wat betekent dat voor de manier waarop hij omgaat met de uitdagingen die hij in het leven tegenkomt?

  • Welke rol speelt wat en welke factoren zijn daarin beïnvloedbaar.

  • Met andere woorden hoe krijgt Juan zicht op de oorzaken van zijn burn-out?

  • Helpen de labels/hokjes Juan daarbij of kan hij het beter loslaten?

Interessant traject, waarbij het heel belangrijk was om te starten met terug te gaan naar de kern van Juan. Wie is Juan echt? Eigenlijk als een ui Juan af te pellen en alle labels die je op Juan zou kunnen plakken negeren. Dan kom je uit op zijn werkelijke ik met zijn diepe verlangens en behoeften, zijn identiteit. Wat mooi is dat de labels er dan niet toe doen. Dat Juan zichzelf mag zijn, uniek is maar vooral dat Juan inzicht krijgt waarom hij is vastgelopen.

Door de labels los te laten en niet belangrijker te maken dan ze zijn, komt wat werkelijk belangrijk is boven water(het onzichtbare deel van de ijsberg). Je drijfveren, je normen, je waarden en je karakter.

Als dat helder is, wordt het makkelijker om het inzicht te krijgen wat de waarde is van de labels/kenmerken die in deze casus aan Juan hangen.

Deze wijze van werken was heel erg verhelderend en gaf Juan het inzicht en bewustwording wat hij nodig had om verder te komen. Het zette een nieuw proces in beweging waarbij hij kon werken aan zijn herstel. Dit resulteerde na hard werken in balans voor Juan waardoor hij weer aan het werk kon en zijn leven opnieuw vorm kon geven.

Labels zijn soms makkelijk omdat het herkenning en erkenning geeft. Dezelfde labels werken tegelijkertijd ook vertroebelend omdat er teveel waarde aan kan worden gehecht. Door “gewoon” te beginnen bij de kern komt het antwoord eigenlijk vanzelf bovendrijven.

Worstel jij ook met je identiteit? Ik loop graag met je mee op dit pad. Neem gerust contact op www.bilancoaching.nl


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page