top of page

Van buiten naar binnen


We zitten midden in het herfstseizoen. Als je naar buiten kijkt zie je dat terug aan de kleur van de bomen de paddenstoelen in het bos en de rand van de weg. Het echte herfstweer blijft vooralsnog even uit. Maar wat betekent herfst fysiek, geestelijk en spiritueel voor ons?

Hebben de seizoenen überhaupt invloed op hoe we ons voelen en gedragen.

Interessant.

Vanuit verschillende perspectieven wordt wel iets geschreven over de invloed van de seizoenen. Ik benoem er graag een twee. De traditionele Chinese en het Sjamanisme. De traditionele Chinese filosofie onderscheidt vijf elementen. Aarde, water, metaal, vuur en hout. Elk seizoen staat onder invloed van een element.

Hout staat voor de lente

Vuur staat voor de zomer

Aarde staat voor de nazomer

Metaal staat voor de herfst

Water staat voor de winter

Vanuit deze filosofie kan je de thema’s voor metaal/herfst kort samenvatten. Ze gaan over loslaten, zelfwaardering en discipline.

Echter vanuit de vier elementen van uit het sjamanisme worden totaal andere elementen aan de seizoenen gekoppeld(enigszins verwarrend kan ik me voorstellen).

Aarde staat voor de herfst

Vuur staat voor de lente

Water staat voor de zomer

Lucht staat voor de winter

Vanuit deze benadering zijn de thema’s voor de aarde/herfst samengevat stilte, introspectie, voltooien en oogsten.

De verbindingen tussen deze twee stromingen en hun visie op het seizoen is dat de herfst zich richt op het naar binnen keren, verstillen gericht op je eigen ik.

Maar wat zie ik zelf gebeuren gewoon buiten in het bos en bij mezelf en de mensen om me heen?

Ik ervaar dat de herfst wat doet met mensen en het gedrag van mensen en de natuur.

In de herfst wordt door het vallen van de blaadjes, de ballast vóór de winter afgelegd. Het oude seizoen laten we achter ons en er is ruimte voor een periode. In de herfst veranderen de bladeren van kleur, dit geeft nieuwe beelden een nieuwe wereld. Uiteindelijk legt ze alle kleuren af, de blaadjes vallen. Het wordt eerder donker, kouder, natter en stiller. Het planten- en dierenleven trekt zich letterlijk terug. Sommige vogels trekken weg naar warmere oorden.

Wanneer je jezelf afstemt op deze cyclus dan ga je mee naar ‘binnen’. Ook de mensen trekken zich terug uit de ‘samenleving’, zijn meer naar binnen gericht. Wanneer de dagen langzaamaan steeds donkerder worden, dan is het tijd om te rusten en je naar binnen te keren, door stille overdenking en meditatie.

Eerder noemde ik al dat de herfst ook gaat over het loslaten. Het laten gaan van dat wat je niet meer nodig hebt of wat je in de weg staat. Je kunt het vergelijken met de boom die haar bladeren laat vallen, langzaam één voor één naar de grond. Met een stevige wind(hulp van buitenaf) wordt dit proces versneld. De herfst is het seizoen waarin de activiteiten en ervaringen van de zomer kunnen worden omgezet in lessen, leerprocessen. Je kunt dat vergelijken met vertering dé basis voor de groei van iets nieuws. Na het vallen van het blad krijgt het tijd om te transformeren in humus die in die vorm zorgt voor een vruchtbare bodem. Een bodem waar iets nieuws kan ontstaan. Dat kan alleen door los te laten. Om tot iets nieuws te kunnen komen heb je dus humus nodig(vruchtbare grond gevormd door het loslaten van de blaadjes). Loslaten vraagt om het maken van keuzes, eigen keuzes. Zelf merk ik ook verandering in de herfst. Ik ga letterlijk van buiten naar binnen. De kachel gaat weer aan, warme sokken uit de kast gehaald. De BBQ verhuisd naar de schuur en de kaarsjes gaan weer aan in de avond. Ik geef mezelf meer ruimte om te overdenken even stil te staan bij wat er is. En probeer te kijken wat ik mag loslaten zodat ik weer ruimte heb voor nieuwe dingen. Ik nodig jou uit om voor jezelf te overdenken en daarna besluiten wat je nu echt wil en kunt loslaten.

Het vraagt kracht heb wanneer het gaat om de processen die je doormaakt in de herfst en het voorbereiden op de winter. De transformatie van de herfst vraagt energie!

Om je daarbij te ondersteunen kan je letten op juiste voeding, de voeding van het seizoen, verwarmend, voedend. Andere ondersteuning kan zijn coaching of training om te helpen bij de processen die zich aandienen.

Ik wens je een fijn herfstseizoen en een goede voorbereiding op de winter toe

Diana Codfried


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page