top of page

Zie de mens


Afgelopen week heb ik het museum de Fundatie in Zwolle bezocht. Daar was de expositie "Zie de mens, 100 jaar 100 gezichten". Boeiend thema en zeker een boeiende expositie. Hoe anders kijkt men naar mensen over de afgelopen 100 jaar en wat zijn de overeenkomstigheden. Eén van de werken is de hiernaast getoonde foto, wat dat met me deed kom ik later op terug.

Honderd gezichten of honderd gezichtspunten? Want in feite is ieders unieke gezicht anders vanuit elk ons eigen perspectief. Wat mij boeit aan dit aspect is dat het gezicht meer is dan de buitenkant, het is wat mij betreft driedimensionaal. Wat je feitelijk waarneemt, wat je gekleurde waarneming is, en wat je voelt. Zie de mens.

Graag sta ik in dit kader graag stil bij wat je voelt, want juist bij hooggevoelige mensen(hsp-ers) is dit aspect vaak beter dan gemiddeld ontwikkeld. Hsp-ers hebben extra sensoren waardoor ze gevoeliger zijn voor informatie van buitenaf. Ze zijn gevoeliger in het het oppikken van emoties, energieën en indrukken van dat wat er om hun heen gebeurt. Dit is niet voor elke hsp-er gelijk, het werkt bij iedereen vaak net even iets anders. Sommige hsp-er zien ook meer dan de meeste mensen zien, anderen voelen meer dan de gemiddelde mens voelt.

Wat een kracht is dat, meer zien en meer voelen, het lijkt een prachtige basis om de goede en gezonde keuzes te maken! Helaas wordt deze kracht vaker als last beschouwd dan als kracht. Dat heeft meerdere oorzaken. Eén van die redenen is dat deze kracht door de persoon zelf niet altijd wordt herkend en erkend. Dat onderbuikgevoel of die beelden worden vaak direct weggestopt of zelfs weggewuifd en de ratio neemt dan het voortouw. Wij zijn niet meer zo gewend om keuzes te maken vanuit je gevoel en intuïtie. Gelukkig komt hier steeds meer en meer aandacht voor. Men is meer bewust van het bestaan van hooggevoeligheid. En er komt beweging in de herkenning en erkenning hiervan. Hooggevoeligheid mag, het mag bestaan en het volgen van je gevoel wordt steeds vaker omarmt. Als je als hsp-er hierin balans hebt kunnen vinden, ja dan is het echt een kracht!

De getoonde foto bleef mijn aandacht trekken, ik wist eerst niet waarom. Het had alles te maken met gevoel een diepere laag, het raakte me. Maar wat raakte mij precies? Voor mij heeft het te maken met de eenvoud van de complexiteit. Wat levert het haar op om zich in allerlei bochten te wringen. Als ik haar gezicht zie, zie ik verdriet en de wens gewoon haar hart te volgen. Dat is wat het beeld bij mij oproept. Wat doet het met jou?


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page