top of page

Pendel jij tussen twee of meerdere culturen?


Onze kleurrijke samenleving wordt verrijkt doordat steeds meer mensen van uit verschillende culturele achtergronden integreren en participeren. Mooi, deze verrijking is mijn persoonlijke mening. Echter voor deze groep mensen kan deze culturele diversiteit als een worsteling worden ervaren, een worsteling tussen één of meer culturele verschillen. Grote verschillen bijvoorbeeld tussen de werk- en thuiscultuur of in de sociale omgeving.

In het nieuw onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving wordt ingegaan op de worsteling van jonge meiden met hun culturele identiteit. Deze jonge meiden pendelen tussen twee culturen, de thuis cultuur en de cultuur buitenshuis. Het leidt tot communicatieproblemen binnen en buitenshuis maar kan ook goed voorstellen dat het voor deze groep migranten meiden voor veel verwarring zorgt. Uit onderzoek blijkt ook dat de culturele achtergrond bepalend kan zijn voor complexiteit van het probleem. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat emotionele problemen bij Turks-Nederlandse vrouwen opvallend vaak voorkomen dan bij vergelijkbare groepen met migrantenachtergrond.Het continue laveren tussen de ik- en de wij-cultuur veroorzaakt stress en problemen met de identiteit.

Deze worsteling komt veel voor bij migranten jongeren en ouderen en ook de mensen met een bi-culturele achtergrond. Waar hoor je bij, hoe gedraag je je op dat moment volgens culturele normen en waarden? Je situationeel aanpassen wordt soms bijna een tweede natuur maar hoe dicht staat dat bij jouw eigen persoonlijkheid, je eigen cultuur? Als je nog wat dieper gaat kun je de vraag stellen wie ben ik en wat wil? En dat afgezet het tegen de normen en waarden van een wij- cultuur? Een complexe situatie. Een situatie waarin jij je misschien ook herkend.

Pendel jij regelmatig op je werk, thuis, in je sociaal leven tussen twee culturen en zoek je ondersteuning om beter te worstelen om te kunnen gaan? Of herkent u dit beeld bij een van uw

Bilan coaching & training ondersteunt mensen bij vragen: rondom culturele identiteit.

Neem gerust contact op kan via www.bilancoaching.nl of info@bilancoaching.nl


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page