top of page

Hoe ervaar jij je hooggevoeligheid?


Wist u dat 15-20% van de mensen hooggevoelig(hsp-er) is? Een grote kans dat in uw omgeving één of meerdere mensen hooggevoelig zijn. Het kan zijn dat u van uzelf weet of vermoedt dat u hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid is geen ziekte of stoornis, het is een eigenschap een mooie kwaliteit die je bij je geboorte hebt meegekregen. Maar hoe weet je of je hooggevoelig bent of niet? Er zijn een aantal kenmerken(deze zijn niet uitputtend) van hoogsensitiviteit die ik graag wil benoemen:

  1. Hsp-ers zoeken graag stilte en rust op, ze houden vaak van zaken als kunst, bezieling, spiritualiteit en ze hebben een brede belangstelling.

  2. Hsp-ers zijn vaak perfectionistisch, creatief, trouw en loyaal, leren snel, zijn voorzichtig en kiezen vaak een eigen werktempo.

  3. Een hsp-er Is vaak goed ontwikkeld op één of meerdere zintuigen. Voorbeeld kan zijn, oog voor detail, bewustzijn van subtiele signalen zoals goed kunnen waarnemen of iemand congruent is. Hsp-ers hebben vaak een goed ontwikkeld zesde zintuig, zijn extra gevoelig voor pijn, ervaren sterker emoties dan de gemiddelde mens.

  4. Hsp-er voelen zich snel erg verantwoordelijk, hebben een goed inlevingsvermogen, voelen sfeer en stemmingen goed aan.

  5. Hsp-ers kunnen last ervaren van energie van anderen uit de omgeving, kunnen daardoor ook emoties van anderen op zichzelf betrekken. Dit geeft vaak klachten als oververmoeidheid of overprikkeling. Hsp-ers voelen zich niet altijd begrepen, dat kan zich uiten in terugtrek gedrag of juist dwars gedrag.

Mogelijk herken je een aantal of misschien zelfs wel veel van deze kenmerken. Misschien bij jezelf, of misschien bij je collega, medewerkers of iemand uit je sociale omgeving. Deze mooie eigenschap wordt niet altijd als kracht ervaren. Vaak ervaart men het zelfs als lastig, vervelend en beperkend. Wil jij ondersteuning voor jezelf of wellicht voor je medewerker of collega om meer balans te vinden in het omgaan met deze kwaliteit?

Ik loop graag met je mee!

Voor meer informatie kan je contact opnemen via www.bilancoaching.nl of info@bilancoaching.nl


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page