top of page

Stilte is een oorverdovend geluid


Je kent het vast wel, de stilte voor de storm, een minuut stilte voor de overledenen, de stilte in een zen klooster. Maar wat is stilte eigenlijk , wat is de magie van stilte? Is het eigenlijk wel eens echt stil?

Zelfs op het stilste plekje op aarde, de zogeheten 'dode kamer' van de universiteit van Minnesota, is het niet stil. Want als de omgeving geen geluid meer maakt, hoor je de eigen hartslag, het gerommel van je ingewanden, zelfs het bloed door je aderen stromen. En dat geluid klinkt dan zo vreselijk hard dat het voor de meeste mensen niet uit te houden is.

Ben je je bewust van het effect op je lichaam van geluid of beter gezegd herrie?. Herrie tast vrijwel al je lichaamsdelen aan, je hartslag gaat omhoog, bloedvaten vernauwen en zelfs wanneer je onbewust herrie ervaart(‘s nachts bijvoorbeeld) is je bloeddruk overdag nog verhoogd.

Mensen die hooggevoelig (hsp-ers)zijn en zeker voor de groep waarbij dat zich vooral richt op de zintuig van het horen, kan geluid echt vreselijke verstorend werken. Het kan je helemaal ontregelen. Vaak is het gehoor van hen zo gevoelig dat zij geluiden horen die anderen “wegfilteren”, ze horen op grote afstand bijvoorbeeld een gefluisterd gesprek. Achtergrondgeluiden zijn net zo sterk als voorgrond-geluiden en dus moeilijk te negeren. Piepgeluiden van bijvoorbeeld lampen lijken heel luid en kunnen hen werkelijk gek maken.

Vaak kiest deze groep mensen bewust voor het vermijden van een lawaaiige en/of drukke omgeving om deze vorm van overprikkeling te kunnen beperken.Herken jij dat? De gevoeligheid voor geluiden of wellicht herken je bij jezelf de overgevoeligheid voor een of meerdere van je andere vijf zintuigen? Het begint met bewustwording. Bewustwording van het feit dat jij gevoeliger bent dan de gemiddelde mens. Zodra je je dit realiseert is er ruimte voor beweging. Je kunt op zoek gaan naar een leven waarin je overprikkeling zoveel mogelijk reduceert. Een leven waarbij je bij overprikkeling bewust bent wat goed werkt om te ontladen. Klinkt als makkelijke stappen bewustwording en beweging, echter de werkelijkheid is complexer. Het is vaak echt een zoektocht met op je pad veel hindernissen.

Wanneer we geluid als voorbeeld nemen en je stelt je eens voor hoe dat kan zijn op de werkvloer? De kerstborrels die eraan komen, misschien wat vaker harder de radio aan? Vrolijke collega’s die heerlijk de kerstliedjes mee galmen. Maar denk ook maar eens aan de “gewone”kantoorgeluiden of fabrieksgeluiden die voor een hsp-er anders binnenkomen dan voor een gemiddeld ander persoon. Hoe gaat een hsp-er hier mee om en vooral hoe gaat zijn of haar werkgever hiermee om? En hebben collega’s begrip voor hem of haar?

Ben jij zelf hsp-er(of vermoed je dat je dit bent), of ben je werkgever van en hsp werknemer en zie je dat er ondersteuning gewenst is?

Kom gerust langs voor een kennismakingsgesprek zodat ik als hsp-coach samen kan bekijken welke mogelijkheden er zijn om van bewustwording naar beweging uiteindelijk in balans te komen!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page