top of page

Voel je je vrij om keuzes te maken?


Woensdag 29 maart j.l. werd de Brexit in gang gezet. Voor de Britten zal de komende jaren in het teken staan van veranderingen. Het inslaan van een nieuw tijdperk in de Britse geschiedenis. De Brexit is een democratische keuze, de meerderheid van het Britse volk stemde voor.

Zoals met alle veranderingen en zeker zulke ingrijpende zullen er verbeteringen optreden en andere dingen die minder goed gaan. Ongeacht wat mijn persoonlijke mening over de Brexit is, wil ik wel iets zeggen over de moed om een niet alledaagse keuze te maken.

Een keuze die ingrijpt op de toekomst, op jouw toekomst. Een keuze waarbij je niet vooraf weet waar die voor jou heen zal leiden.

Het bewust maken van dit soort keuzes vraagt moed en lef, omdat je niet altijd kunt overzien wat de gevolgen zijn. Door het maken van een dergelijke keuze accepteer je de gevolgen en deal je ermee zodra ze zich voordoen, het mooie van dit proces is dat er dan vaak weer een nieuwe keuze ontstaat. Een weg die zich blijft splitsen, een weg waarbij jou keuzegedrag de bepalende factor is.

Op persoonlijk niveau maak je mogelijk een paar maal in je leven ingrijpende keuzes. Ook bijvoorbeeld in situaties op je werk sta je voor soms voor keuzes, ga je wel of niet voor die andere, hogere functie, blijf je bij je werkgever of is het tijd voor een geheel nieuwe werkomgeving. Zeg je iets over het (dis) functioneren van je leidinggevende of ga je dat bewust uit de weg. Kom je op voor je kwetsbare collega’s ook al is dat in strijd met de huidige bedrijfscultuur?

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je geen keuzes hebt en moet nemen wat er voorbij komt, “pakken wat je pakken kan”. Omdat je toch al minder kansen denkt te hebben door bijvoorbeeld je etnische afkomst, je religie, je beperking, je leeftijd of je geaardheid.

Is dat inderdaad het juiste gevoel, het gevoel dat je geen of weinig keuze hebt? En is het dan de juiste weg om het maken van keuzes dan maar helemaal te vermijden? Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je de juiste afweging?

Om bewust keuzes te kunnen maken is het belangrijk te weten wie je bent, wat jouw drijfveren zijn en wat je wil bereiken. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms heb je daarbij ondersteuning nodig.

Dat kan door bijvoorbeeld coaching. Zoek je ondersteuning voor jezelf, of een medewerker die je ziet worstelen? Ik loop graag met je mee. Neem gerust contact op, dat kan via www.bilancoaching.nl of

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page