top of page

Pak jij je cadeau uit?


Communiceren doen we zowel verbaal als non-verbaal altijd. Immers als je praat zend je automatisch signalen uit met je lichaam. In welke verhouding de verschillende vormen van communicatie plaatsvindt, daarover lopen de meningen vandaag de dag flink uiteen. Waar men het wel over eens lijkt te zijn is dat ruim de helft van communicatievorm bestaat uit lichaamstaal.

Dat is interessant want wat gebeurt er wanneer je allebei iets anders bedoeld met dezelfde non- verbale communicatie uiting? Het kan zijn dat hierdoor enorme communicatieproblemen ontstaan.

Een eenvoudig voorbeeld is dat bij mijn Nederlandse kant, mijn moeders het gebruikelijk is om bij het ontvangen van een cadeau dit direct uit te pakken. Bij mijn Surinaamse kant, mijn vaders kant is het juist beleefd het cadeau pas uit te pakken als de gever weg is. Je kunt je voorstellen dat communicatieproblemen kan opleveren wanneer ik in een Nederlandse omgeving het cadeau aan neem, vriendelijk bedank en het ongeopend weg leg. Een simpel voorbeeld uit mijn eigen omgeving.